België


Hieronder staan alle duikplaatsen in Belgie waar ik al gedoken heb. Neem maar een kijkje waar je informatie kan vinden over de verschillende duikplaatsen.

De Nekker

De Nekker is een sport- en recreatiedomein in de Belgische stad Mechelen. Het ligt ten zuidoosten van het stadscentrum, bij de wijk Nekkerspoel.  Naast de vele sporten die beoefend kunnen worden in sporthallen (handbal, basket, volley, squash e.d.) of buiten (bijvoorbeeld voetbal, hockey, tennis, atletiek en minigolf), is er ook een stukje strand aan een grote vijver, waar aan watersporten kan gedaan worden, en een overdekt zwembad. Voorbij het domein, als men de rivier de Dijle verder volgt, ligt het uitgestrekt natuur- en wandelgebied, het Mechels Broek. Vlakbij ligt ook de grote evenementen- en tentoonstellingshal Nekkerhal. De naam "De Nekker" komt van nikker (een waterduivel) die volgens de legende in de poel zou gewoond hebben en wandelaars zou "genekt" dus gesard hebben. Ook volgens de legende zou Sint-Rombout de Nekker verjaagd hebben.

In De Nekker worden veel opleidingen gegeven voor sportduikers. Ikzelf heb er ook enkele opleidingen gedaan, een paar keer een duikspel met een club, een paar specialties en ook een paar duiken gewoon om er terug in te komen of zo.


Nemo33

Nemo 33 is het op één na diepste zwembad ter wereld, na Y-40 Deep Joy in Italië. Nemo 33 ligt in Ukkel, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België. Het diepste punt bevindt zich op 34,5 meter diepte. Het bad bevat 2,5 miljoen liter zeer gezuiverd bronwater zonder chloor. De gemiddelde temperatuur is 30°C. Er zijn tevens verschillende onderwaterramen die bezoekers de mogelijkheid bieden om vanaf verschillende hoogtes naar het zwembad te kijken. Het bad werd ontworpen door de Belgische duikexpert John Beernaerts met de bedoeling om verschillende soorten duiklessen te geven, als recreatie en voor filmproducties.

Nemo33


TODI: The Ultimate Diving Experience

TODI, dat is beleving, verwondering en veilige onderwatersport TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen.
Een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23° ... Welkom!
Als je denkt aan duiken, snorkelen of apneuduiken, dan droom je meestal van helder warm water, kleurrijke fauna en flora en een overvloed aan speciale vissen. Toch? Dat bestaat nu ook in België. TODI creëerde in Beringen een unieke ervaring waarbij bezoekers actief en emotioneel betrokken raken. Kortom, de ultieme duikbeleving! We nodigen je graag uit in onze wonderbaarlijke onderwaterwereld.

TODI


Lacs de l'Eau d'Heure

De Meren van de Eau d'Heure (Frans: Lacs de l'Eau d'Heure) zijn kunstmatig aangelegde meren in Wallonië op het stroomverloop van de Eau d'Heure. Ze ontstonden in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.
De meren met een gezamenlijke oppervlakte van 6,17 km² vormen het grootste watergebied in België, gelegen circa 30 km ten zuiden van Charleroi, deels in de provincie Namen (gemeente Cerfontaine), deels in Henegouwen (gemeente Froidchapelle). In totaal zijn er vijf meren met een gezamenlijke oeverlengte van 70 km.
Het gebied omvat de volgende meren:
la Plate Taille, meer van Feronval, meer van de Eau d'Heure, meer van Ry Jaune, meer van Falemprise
Met de volgende stuwdammen:
Barrage la Plate Taille, Barrage Feronval, Barrage l’Eau d'Heure, Barrage Ry Jaune, Barrage Falemprise
In dit gebied is La Plate Taille met een oppervlakte van 3,74 km² het grootste meer van België. Het is een stuwmeer met een stuwdam. De pompcentrale van de dam is te bezichtigen. Bij maximale vulling van het meer kan de diepte 43 m bedragen aan de voet van de helling. Het water van het kunstmatig meer is vrij helder en vaak staat er wat stroming. Het meer herbergt een groot aantal vissen.


Carrière de Traigneaux (Villers-Deux-Eglises)

De steengroeve van Traigneaux (een klein dorpje gelegen tussen Philippeville en Les Lacs de l'Eau d'Heure) is een oude marmergroeve. Het is een charmante duikplaats.
Zoals in de meeste steengroeves heeft men ook hier vis uitgezet waaronder steur, karpers, snoek en baars. De meesten tref je in de bovenste waterlaag aan. Hoe dieper je gaat, hoe minder vis je tegen komt maar dan wordt uiteraard gecompenseerd door allerlei objecten.
Aangezien de put vrij snel is volgelopen heeft men de werktuigen achtergelaten. Hierdoor krijg je een getrouw beeld van het werk dat er vroeger werd uitgevoerd.
Via een steile smalle trap daal je af tot aan de rand van de steengroeve. Als er veel duikers in- en uit het water moeten, dan is dit niet zo evident. Je hebt beneden wel een pontonnetje maar je moet hier zeker rekening mee houden.
Onder water kom je allerlei objecten tegen waaronder een auto, een moto, een boot, ladders, ... In het midden kan je ongeveer een diepte bereiken van 28m.

Website van de site.


Muisbroek
Vroeger noemde men dit de ‘Ekerse putten’. Het is een ontspanningsgebied van ongeveer 55 ha, waarvan 25 ha waterpartij en 15 ha lig- en speelweiden.

Je kan er duiken en roeien in clubverband. Zwemmen mag niet en is zeer gevaarlijk door de verraderlijke temperatuursverschillen. Ongeveer 10ha is bebost met streekeigen beplanting. De populier en de knotwilg vind je hier het meeste terug.

Het gebied is heel verscheiden: een deel bestaat uit moerasgebied (Ekers moeras), in een ander deel staan koeien en schapen rustig te grazen. Aan de westelijke rand werd een wandelweg gecreëerd met aanplantingen van allerlei sierbomen- en struiken. Ook voor honden is dit een leuke speel- en wandelplek. Deze weg is toegankelijk vanuit Ekeren via een voetgangersbrug over de autostrade.

Het beheer van dit gebied gebeurt in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos.


Avos beheert alles wat te maken heeft met het duiken hier: website


Provinciaal Domein het Zilvermeer

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer is een recreatiedomein gelegen in de Belgische gemeente Mol. Het domein wordt uitgebaat door de provincie Antwerpen. Het heeft een oppervlakte van 157 hectare en omvat zowel een camping als een recreatief gedeelte.
Het recreatiedomein omvat een zwemvijver met witzandstrand, een watersport- en duikvijver, speeltuinen, minigolf, roeiboten en waterfietsen, go-karts en elektrische minicars. Op het domein zijn er meerdere horecabedrijven, een grote bivakplaats, kampeerhutten en voor mindervaliden toegankelijke vakantiewoningen. Verder zijn er een hoogteparcours, een avonturentoren, een klimmuur met een speleobox, en andere sportterreinen. Sinds 2006 beschikt het domein over een eigen toervaarthaven.
Het domein is onderdeel van een zandwinningsreserve van Sibelco. In ruil voor uitbating van het domein zou het Antwerpse provinciale bestuur andere gronden hebben gereserveerd voor toekomstige zandwinning. Zilvermeer draagt verschillende keurmerken voor milieu- en natuurbehoud, zoals de ISO 14001-certificatie, de Groene Sleutel en de Blauwe Vlag. Opmerkelijk is dat het Zilvermeer een natuurlijk zuiveringssysteem in zijn zwemvijver heeft.


Onderwaterpark Zilvermeer


Carrière de Lillé (Sprimont)

Duiken in Lillé is duiken in een surrealistische omgeving van rotsblokken en steile wanden. Je kunt het bezoek aan deze duikstek combineren met een duik in de nabijgelegen duikplaats La Gombe. Bezoek Lillé als laatste want je kunt hier goed eten. Onderwater vind je in deze ondergelopen granietgroeve onder meer twee duikersklokken, een Mariabeeld, een buis waar je doorheen kunt zwemmen en een 'kunstwerk' dat gemaakt is van oude verwarmingsbuizen. Het zicht varieert tussen de vier en acht meter maar kan na een flinke regenbui snel verslechteren. Het regenwater spoelt namelijk slip langs de bergwanden de groeve. Houdt de weersverwachtingen dus in de gaten voordat je hier gaat duiken. De groeve is lastig bereikbaar. Na je op de hoger gelegen parkeerplaats omgekleed te hebben, moet je via een stijl modderpad naar beneden wandelen. Je duikfles kan met een liftje naar beneden gebracht worden zodat je niet hoeft te sjouwen. Ook als je weer naar boven gaat kun je de lift gebruiken voor het vervoer van je duikspullen.

Vlakbij de groeve ligt een duikcentrum met diverse duikfaciliteiten. Er zijn ook douchevoorzieningen aanwezig maar gebruik bij het douchen geen shampoo en zeep, want alles spoelt de groeve in. De stek is niet veel groter dan een voetbalveld maar de omgeving is bijzonder fraai. Grote rotsblokken, steile wanden en weelderige begroeiing vormen het decor waarin je hier duikt. Eenmaal onderwater zullen de vaste bewoners van deze plas je snel opvallen. Je ziet hier onder meer snoeken, steuren, voorns, karpers en koikarpers.