2008

     

Fotoalbum

De Nekker - Duikspel

België: Mechelen De Nekker

 

Duiken

Zaterdag 9 augustus 2008: De Nekker: Duikspel door Scubalibre

Op zaterdag 09 augustus 2008 heeft duikclub Scubalibre een duikspel ineen gestoken. We weten op voorhand eigenlijk helemaal niet wat we kunnen verwachten. Wat zal het zijn? opsporen, bergen, hopelijk wordt het plezant. Het is wel een spel voor iedereen, voor junior open waters, open waters en advanced and hoger natuurlijk ook. Allé, we zullen eens meedoen en kijken wat het zal  worden. Amuseren doen we ons toch. Er wordt kort gebrieft en de normale buddy-teams worden uit elkaar gehaald, dit wilz eggen de eerste keer dat Eef en ikzelf niet samen duiken. Ze willen de groepen ook ongeveer zo indelen dat elke groep wat gelijk is ingedeeld. ze beginnen met groepen van instructeur A, dan groepen bij instructeur B, en dan nog enkele bij C. Elke keer moeten de buddy-teams (meestal met z'n 2) zich aanmelden bij die instructeur en daar krijgen ze info over wat ze moeten doen. Ik ben bij team B3 samen met Freya, een jong meisje die net enkele weken geleden haar open water heeft gehaald, maar wel een hele goeie duikster (zal later blijken). We moeten boven water naar een fles zwemmen, daar op ongeveer 5 m diepte moet een papier hangen met de opdracht erop. Onze eerste opdracht bestaat erin om op een koers van 130° over een lengte van 15 m te zwemmen, dan 90° draaien 10 m en dan nog 10 meter terug op dezelfde koers en daar moeten we iets vinden. Freya telt de vinslagen, Timo probeert wat mee te tellen en navigeert en probeert ongeveer op 5 meter diepte te blijven. Het lukt allemaal tamelijk goed, maar er is waarschijnlijk toch een foutje ingeslopen, want we vinden onze schat niet. Die schat moet een plastic fles zijn met een zware steen eraan. We kijken even rond, naar boven, omdat we daar misschien iets zien dat op een plastic fles kan lijken, maar vinden niks. We stijgen traag op en Timo legt uit hoe een uitdeinend vierkant moet gezwommen worden. Twee vinslagen, dan 90 ° draaien, weer 2 slagen, 90°, dan 4 vinslagen, 90°, weer 4, 90°; als je dat goed uitvoert beslaag je een bepaalde oppervlakte en kan je iets makkelijker opsporen en bergen. We spreken ook af dat we terug naar boven komen, wanneer we 14 vinslagen maken en nog niks gevonden hebben. We zijn in het midden van onze telling van de reeks van tien vinslagen en ineens knijpt Freya heel hard in Timo's arm. Schitterend gelukt, we hebben het. Timo laat wat lucht in de plastic fles en dan kunnen we het rustig bergen en kunnen we naar de kant gaan. Dit was heel tof en we hebben het schitterend gedaan.

Ronde twee is boven water: We moeten op een blinde kaart enkele dingen aanduiden die hier in De Nekker liggen. Da's niet echt heel makkelijk en op enkele na vinden we ze allemaal. Volgende proef: Zwem naar het platform, meet de omtrek van het platform en er zijn maar twee meters onder water beschikbaar en die hangen vast, dus we zullen moeten samenwerken. Die is geen enkel probleem, het lukt perfect. We duiken ook uit tot op het strandje, het is altijd toffer en makkelijker om onder water naar de kant te gaan dan boven water. Laatste proef onder water: meet de doorsnede en de lengte van de buis. Dat is al een ander probleem. Timo duikt door de ton heen, er hangen daar enkele meters, maar die zijn al kapot. We moeten dus met 5 stukken werken om de volledige lengte te kunnen meten. Ook deze opmeting ligt binnen de grenzen van het aanvaardbare volgens Paul. Ook vanaf de ton duiken we terug naar de kant en nu navigeren Freya en Timo samen, da's al een goede oefening voor haar, wanneer ze binnenkort met haar advanced start. Het is wel opvallend dat ze weinig lucht verbruikt en ook dat ze haar buoyancy al heel goed onder controle heeft. Maar je weet wat ze zeggen jong geleerd is oud gedaan. Laatste opdracht boven water: enkele theoretische vragen beantwoorden en die wisten we allemaal - tenminste als we samenwerkten, want er muistroom kende Timo niet meer. Zie wikipedia: Een muistroom is de benaming voor de onderstroom van water nabij de kust. De onderstroom is namelijk niet gelijk verdeeld langst de kust, maar zal zich in een geconcentreerde vorm voordoen. Deze stroming wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid water die zich aan de "rand" van de kuststrook bevindt (als gevolg van getijdenwerking en golven), terug naar zee stroomt. In sommige gevallen kan een muistroom gevaar betekenen voor (ongeoefende) zwemmers en kinderen. Echter surfers maken van dit verschijnsel soms nuttig gebruik om zo van de kust te komen en op deze manier een ideale ligging te verkrijgen ten opzichte van de golven in de brandingszone.

We zijn geslaagd en we hebben het eigenlijk heel goed gedaan vinden we van onszelf. We tuigen af, douchen en doen droge kledij aan, want straks is er nog een BBQ hier in het watersportgebouw: een geluk dat het binnen is, want het waait erg en het regent af en toe. Bij een natje en een BBQ'tje (worst, kippefilet, vispapillotje, saté) amuseren we ons nog de hele avond heel goed. We bespreken het duikspel met andere buddy-teams en iedereen heeft zich goed geamuseerd. Ze hebben misschien niet alles gevonden of zo goed gedaan als wij, maar daar ging het niet om: we moesten ons goed hebben en het was leuk. Met een speciaal dankwoordje aan de organisatoren. Merci!