2006

     

Fotoalbum OWD Opleiding

België: PADI Opleiding OWD

 

Duiken

Zwembad en theorie

Op zondag 29 januari 2006 ging er op het 26ste vakantiesalon in Antwerpen een volledig nieuwe wereld voor ons open, nieuwe ervaringen of toch tenminste de eerste aanleidingen tot nieuwe ervaringen. We spreken er al jaren over om te leren duiken en nu hebben we de eerste stap gedaan in de goede richting. We krijgen informatie van een nieuwe duikschool Scubacollege in Walem (tegen Mechelen). Dat is niet zo ver en het is de ideale moment om aan zoiets te beginnen. We krijgen begin februari een mail om ons uit te nodigen voor een eerste kennismakingsduik in het zwembad van Sint-Katelijne Waver:

 

Beste kandidaat-duiker,

Hartelijk dank voor uw bezoek aan onze stand van Scuba College op het vakantiesalon van Antwerpen en voor het aangename gesprek. Zoals beloofd bieden wij u de kans om gratis en geheel vrijblijvend een proefduik te komen maken in het St. Michielsbad, Clemenceaustraat 160 te Sint-Katelijne-Waver.

 

U kan hiervoor kiezen uit een van onderstaande data :

Zaterdag 11 februari 2006 om 10u, 11u of 12u

Woensdag 22 februari 2006 om 22u

Zaterdag 4 maart 2006 om 10u, 11u of 12u

Zaterdag 11 maart 2006 om 10u, 11u of 12u

 

Gelieve ons telefonisch, per fax of per email te verwittigen wanneer u wenst te komen. Uiteraard mag u ook vrienden, vriendinnen en familie meebrengen. U hoeft ons enkel mee te delen met hoeveel personen u wenst te komen en wij voorzien de nodige instructeurs/instructrices zodat u een zeer aangename ervaring beleeft. De minimum leeftijd van de deelnemers is 10 jaar. Mocht u na deze proefduik beslissen om een duikopleiding te volgen dan kan u uiteraard hiervoor intekenen aan de  speciale promotievoorwaarden die wij u op het vakantiesalon geboden hebben :

 

Volledige opleiding tot PADI Open Water Diver

3 avonden theorie of via zelfstudie

5 zwembad modules

4 Buitenwaterduiken

Gebruik van alle duikmaterialen ( het enige wat u zelf dient mee te brengen: zwembroek/badpak en handdoek)

 

PADI Open Water Diver boekenpakket

Set met basisuitrusting van Mares

Jaarabonnement tijdschrift duiken

 

En bovendien; iedereen die zich inschrijft voor 31 maart maakt kans op één van de vele prijzen! Graag hadden wij dan van u een voorschot van 25 € per deelnemer ontvangen. Wij bestellen dan onmiddellijk uw gratis Mares basisuitrusting. Passen de bovenstaande data u niet. Geen probleem, bel ons even op en we vinden zeker een geschikte datum.

Wij verheugen ons nu al op uw proefduik en beloven u een unieke, plezante ervaring. Voor alle verdere vragen en/of informatie die u mocht wensen, staan wij steeds zeer graag ter beschikking.

 

Alvast : " Clear waters to you"

 

Met vriendelijke groeten,

Dimitri en Ilse Debrabandere - De Nijn en het Scuba College instructieteam

 

Wij kiezen voor onze eerste initiatie op zaterdag 11 maart in het zwembad van Sint-Katelijne Waver. Wij dat zijn, Eef, Mike en ikzelf. We hebben Mike kunnen overtuigen mee te doen; de rest van de vriendenkring volgt ons niet. Ze zullen het zich nog beklagen. Eerste initiatie dus. Het lijkt allemaal zo simpel eens onderwater denk je er eigenlijk niet bij na dat er onder water geen zuurstof is, raar eigenlijk. We zijn al onmiddellijk op weg om enkele oefeningen te doen onder water. Het gaat hier wel snel, dat hadden we niet verwacht. Al direct oefeningen zoals de automaat terugvinden, klaren. Dan kregen we de opdracht om ons masker vol water te laten lopen. Oei. Bij Timo lukt het niet direct, pas na de tweede keer, maar geen nood Mike en Eef hebben ook problemen, dus dat voelt wel goed. We moeten elk toch een paar keer proberen eer het goed of tenminste aanvaardbaar lukt. Ook een rare gedachte in het begin is de communicatie onder water. De enige middelen die je kunt gebruiken zijn gebaren, soms duidelijk, soms compleet gaga. De eerste les wordt gegeven door Dimi met Rudy als assistent. Rudy is al voor zijn brevet bezig om insctructeur te worden. Goed bezig. We blijven bijna 2 uur in het water en leren ons uit te trimmen (zorgen voor een neutraal drijfvermogen). Dat lijkt in het begin absurd, maar we zullen het door te doen en te oefenen wel leren.

We maken op het einde van de les kennis met andere mensen uit de club en spreken direct af om de volgende zwembad sessie en theorie sessie vlak na elkaar af te werken. 25 maart de 2de les in het zwembad en dan nog 3 weken in het zwembad met in de namiddag theorie-les. Dat zal nog wat geven, zoveel jaar na onze schoolervaring nog terug beginnen blokken.

De tweede les vindt opnieuw plaats in hetzelfde zwembad op 25 maart. Er wordt nu al verwacht dat we alles zelf (of toch bijna helemaal zelf) kunnen optuigen. Dat lukt wel met af en toe bij elkaar wat af te kijken. Dan doen we de buddy-check VLSLO (Vlugge Leeuw Schiet Lekker Op).

 

V(lugge)     vest

L(eeuw)      lood

S(chiet)      sluitingen

L(ekker)      lucht

OK             Is alles OK. Heb je alles bij, vliezen, mes, kap, snorkel en dergelijke?

 

So far so good. We kunnen dus gewoon te water gaan. Vandaag oefenen we het gewoon zijdelings te water gaan van de kant af. Niks aan. Dan beginnen de andere proeven. De bril vol laten lopen, maar dan komt het hé. De bril afnemen en zo ademen zonder bril. Bij Eef en Mike lukt het goed en bij Timo wil het maar niet lukken. Uiteindelijk is het toch OK en kunnen we verder met de andere oefeningen. We moeten gebruik maken van de alternatieve luchtvoorziening van onze buddy's. Dat lukt wel OK en je moet erop letten dat je NOOIT je adem inhoudt. Als je de automaat verliest moet je lichtjes uitademen en dan de automaat klaren ofwel door uit te ademen, anders met de waterloosknop. Ik ga hier niet alle oefeningen in detail beschrijven, want er zijn er nog veel meer.

De derde les in het zwembad is op zaterdag 01 april 2006. De meest toffe oefeningen vandaag zijn: ademen uit een defecte automaat (echt cool!), opnieuw zonder masker ademen, nu lukt het perfect bij iedereen. Da's goed. Iets moeilijker was de commandosprong voor Eef, maar dat was omdat ze het erger verwachtte dan het eigenlijk was. Opnieuw buddy-breathing geoefend, leren pivoteren en de gecontroleerde zwemmende opstijging. Alles perfect verlopen. Dan begint ook de cursus theorie. De Polle eerst instructeur in het zwembad en dan blijkt dat er iets foutgelopen is in de afspraken en die moet later nog afkomen om theorie te geven. Alles uiteindelijk geregeld. Kleine opmerking: Timo had tijdens de week met zijn snorkel in het bad zitten oefenen om zonder masker onder water te ademen. Een geluk dat er niemand thuis was behalve Cartouche en dat daar geen foto's van zijn.

De vierde les vindt plaats op 08 april 2006. Het is Danny nu die de lessen komt geven, zowel de zwembadsessie als de theorie. We leren zonder masker te zwemmen. Opnieuw heeft Timo hier problemen mee. Een paar keer moet Danny tussenkomen zonder verwittiging om zijn masker af te nemen en dat lukt perfect. Dan zwemt Timo zonder masker in de breedte van het zwembad en dan over de hele lengte met succes. Goe T! Ik moet mezelf toch wat aanmoedigen he. Allé, alles perfect. Het lijkt wel dat ik te veel over nadenk in plaats van het gewoon te doen zonder meer. Dan moeten we een tijdje zweven in het zwembad, steeds op dezelfde hoogte hangen zonder met je inflator en zo te werken. Lukt ook goed. Dan nog wat oefeningen met de snorkel, maar da's voor ons eigenlijk alleen 'for the record'. Maar alles moet getest worden. Dan ook nog om volledig te zijn: hoekduiken, hyperventileren en alles (snorkel, automaat, bril) meerdere keren klaren. In de namiddag is het een les theorie, het is wel lang dat we er nu mee bezig zijn. We zijn om 10:30 vertrokken en zijn pas tegen 19:00 terug thuis. Voor wat hoort wat. Een geluk dat het allemaal plezant is.

Dan de laatste 15 april 2006 en dan ineens ook examen theorie. Eerst het zwembad: trimvest uitdoen, zowel boven als onder water, lood verwijderen en terugplaatsen. Dat lukt allemaal wel; dan kunnen we een beetje fun-diving, uitgetrimd rondzwemmen in het bad en zo de laatste zwembadsessie met succes beëindigen. Dan theorie: Eerst nog een lesje van ongeveer 30 minuten en dan is het tijd voor het theoretisch examen. Alles bijna perfect. Mike en Timo hebben elk één fout en Eef twee, maar dat doet er niet toe. Het belangrijkste is dat we alledrie met glans geslaagd zijn.

Nu kan het echte werk beginnen!

 

Buitenwaterduiken

De eerste buitenwaterduik in De Nekker in Mechelen.

Op 23 april 2006 is het uiteindelijk zo ver. Op naar De Nekker! Het is eigenlijk dit jaar nog geen lente geweest, eigenlijk nog geen enkele dag goed weer gehad, behalve deze week een paar. Dat is schitterend, want deze week is de temperatuur gestegen van 4° Celsius tot 10°. Dat was vooral voor Eef de grootste zorg. Die heeft dikwijls kou en zou zeker kou krijgen in het water. We vertrekken rond een uur of 13:00 naar Mechelen. We mogen gratis binnen in De Nekker en worden naar het Watersportpaviljoen gestuurd. Daar zou iemand van Scubacollege ons opwachten en verderhelpen om de duik te doen. Iedereen staat buiten op een parking ietsje verder dan het paviljoen en wij gaan daar dan ook naartoe. Flor is daar al en wacht ons op met een bestelwagen vol met duikmateriaal. We kiezen ons materiaal uit en gaan naar de kleedkamers van het watersportpaviljoen. Een pak van 7 mm, waterbotjes en die mogen we aantrekken in de kleedkamer om dan terug te keren naar de parking. Daar krijgen we de rest van de uitrusting, een trimvest, vinnen voor de botjes, een fles en alle andere noodzakelijke zaken, zoals een ademautomaat en zo. Alles wordt opgetuigd en dan zijn we klaar om te vertrekken. Het heeft allemaal toch bijna een uur geduurd eer we het water ingaan. Dan moeten we eerst nog een 500 meter stappen met alles op onze rug en dat is even afzien, maar het koude water zal ons wel snel afkoelen. Wij dus te water, ook met een aantal speciale tips van Flor en dan zijn we weg. Eef en ik gaan met Flor mee en Mike gaat met een andere duiker mee (Filip). Filip is zijn brevet aan het halen als Divemaster, al iets hoger dan wij :-). Het zakken en onderwater blijven blijkt iets tamelijk moeilijk te zijn. We zijn ook niet ideaal uitgelood. We krijgen er nog een 2 kilo bij en dan kunnen we vertrekken door een dikke mist van opgerakeld zand en slib. We zien vooral schelpjes op de bodem en deeltjes in het water zweven. We blijven dichtbij de instructeur, zo op een afstand van 20 à 50 centimeter, om hem zeker niet te verliezen in dit troebele water. We zwemmen even langs een gezonken boot en langs een aantal andere dingen, die ze in het water gezet of gesmeten hebben zoals een spiegel, een etalagepop (met zwembroek). Allemaal wel grappig. We realiseren ons dat het eigenlijk niet mega-koud is, of toch niet mega-koud aanvoelt. We doen niet veel nu deze keer, het is gewoon verkennen en een beetje watergewenning aan iets dieper water dan de 2 meter van het zwembad. Al bij al valt alles nogal mee, maar Flor feliciteert ons wel 5 keer dat we zo rustig gebleven zijn in zo troebel water, want zelfs voor De Nekker was het slecht zicht nu. Dan is het tijd om uit het water te gaan, af te tuigen, alles weer op zijn plaats te zetten en te hangen en dan te gaan douchen, in de kleedkamers is alles voorzien: echt goed georganiseerd. Dan de-briefing in de grote cafetaria van De Nekker met een Duveltje. Ons eerste onderwater avontuur is afgerond en met succes! Goe bezig.

Op 30 april gaan we opnieuw naar De Nekker in Mechelen om onze tweede openwaterduik te doen. Deze keer is het opnieuw Danny en Rudy die ons gaan begeleiden. Die kennen we al van in het zwembad en dat geeft al wat meer vertrouwen. Maurits en Betty gaan mee, zodat we eens foto's hebben van onze outfit en van De Nekker en dergelijke meer. Vandaag is het duiken naar het ponton op 8 meter diepte daar een paar oefeningen doen en dan terug naar de kant uitduiken voor het plezier. Eerst moeten we daar geraken. We moeten de instructeurs enkele meter slepen, we moeten ons goed uitloden. Het blijkt dat we nu nog een beetje te veel bij hebben, dus volgende keer zal het perfect zijn. We dalen in 2 keer, want Timo moet even naar boven; zijn loodgordel valt bijna over zijn heup en da's niet goed. Danny krijgt die niet goed terug onderwater, dus naar boven. Eef verliest haar snorkel net zoals in het zwembad een aantal keer, maar nu vindt ze die natuurlijk niet meer terug. Pech, een nieuwe kopen. Bij Mike gaat alles precies goed, wij zijn de enige die wat problemen hebben. Uiteindelijk geraken we toch op het platform en daar doen we een paar oefeningen: pivot, lucht delen met Danny, masker vol laten lopen en klaren. Dan kunnen we verder uitduiken en plots is Mike weg, die had te veel lucht in de jacket en was enkele meters van de instructeurs verwijderd, dus uit het oog verloren. Het zicht is opnieuw heel slecht, dus we moeten na een kleine minuut naar boven om Mike daar terug op te pikken. We zakken terug en we zwemmen naar de kant. Eef had nog wel wat lucht over en duikt nog verder langs de kant met Danny en wij gaan te voet terug vanwaar we te water zijn gegaan. Het uitgetrimd zwemmen heeft bij ons allemaal nog wat ervaring nodig, want dat hebben we nog niet helemaal onder de knie. Toch met succes module 2 van de buitenwaterduiken afgerond, maar we hopen dat het volgende week toch wat beter zal gaan. We houden de moed erin. Alles zal wel lukken, dat hopen we tenminste.

Onze laatste twee buitenwaterduiken moeten we normaal doen op 07 mei en op 14 mei. Scubacollege heeft opendeurdagen op 6 en 7 mei en er zijn geen instructeurs beschikbaar. Daarom wordt alles op de 14de gezet. We gaan dan alle oefeningen samen doen en dat gebeurt ook. Deze keer is het Dimitri zelf en Danny die ons begeleiden onder water. We doen de oefeningen op het platform zonder problemen, behalve 1.  Timo heeft natuurlijk weeral problemen met het afdoen van de bril. Dat probleem duikt weer op. De gecontroleerde opstijging lukt wel heel goed en alle oefeningen gaan OK. Timo wordt dan meegenomen met Dimi en die moet dan uiteindelijk eerst wat rondduiken en dan opnieuw de bril afzetten. Alles verloopt perfect nu. Hij kan het zelfs langer dan het moest. Dan duiken we nog een paar minuutjes rond en Dimi en Timo zien 2 enorm grote karpers. Die karpers zijn die beesten die in de Nekker vlakbij aan het brugje rondzwemmen. Echt diep zaten we dus niet meer. Ook moeten we allemaal eens door een ronde buis, die daar ergens in de Nekker ligt. We zijn gebrevetteerd als PADI Open Water. Proficiat Mike, Eef en Timo! Daar drinken we ene op in de cafetaria van De Nekker en krijgen we nog vanalles te horen over mogelijke volgende cursussen en eventueel lidgeld van de duikclub van Scubacollege zelf. Dat zien we wel als we terugzijn van de Cycladen, want dat kost allemaal wel wat.

Nu kunnen we eindelijk op vakantie duiken en daar hebben we het voor gedaan.